تعیین توالی کامل ژنوم (WGS) گیاه هالوفیت آلوروپوس لیتورالیس توسط آقای دکتر سیدحمیدرضا هاشمی، عضو هیات علمی پژوهشکده ژنتیک و زیستفناوری کشاورزی طبرستان
در راستای رسالت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، پژوهشکده ژنتیک و زیستفناوری کشاورزی طبرستان با استفاده از تکنیکهای توالی یابی پیشرفته (Next Generation Sequencing)، به شناسایی و تعیین ترادف ژنومی گیاه هالوفیت آلوروپوس لیتورالیس (Aeluropuslittoralis) از شورهزارهای ایران مبادرت ورزید. نتایج حاصل از مطالعه تعیینتوالی کامل ژنوم (WGS) این گیاه در مجله Frontiers Plant Science با ضریب تاثیر ۶/۶۲۷ منتشر شده است.
این مقاله حاصل طرح پژوهشی مصوب آقای دکتر سیدحمیدرضا هاشمی عضو هیات علمی پژوهشکده ژنتیک و زیستفناوری کشاورزی طبرستان با عنوان ” آنالیز داده¬های NGS ژنوم گیاه آلوروپوس لیتورالیس” بوده که با همکاری مرکز Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research کشور آلمان اجرا گردید.
به گزارش روابط عمومی، در این تحقیق اندازه ژنوم (C-value) به روش فلوسایتومتری به مقدار ۳۵۴ مگاباز تخمین زده شد. سطوح پلوئیدی این گیاه به روش Fluorescence in situ Hybridization (FISH) به مقدار ۲n = 2x = 20 تعیین گردید. در آنالیز WGS، ۱۲۵ میلیون خوانش با انتهای جفت شده (PE)، پوشش حدوداً ۶۲ برابری را ایجاد نمودند. ژنوم ارائه شده از اندازه کلی حدود ۳۰۰ مگاجفتبازی برخوردار بوده که ۸۴/۷ درصد از اندازه ۳۴۵ مگاجفتبازی ارزیابی شده را در بر میگرفت. در مجموع، ۱۵۹۱۶ مدل ژن برای آلوروپوس لیتورالیس پیشبینی شدند که ۸۷/۵ درصد از آنها با ژنهای شناخته شده شباهت داشتند.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده، گیاه هالوفیت آلوروپوس لیتورالیس بهدلیل قرابت آن با گیاهان مهم زراعی نظیر برنج، گندم و جو به گیاهی ایدهآل برای مطالعات تنشهای غیرزنده نظیر شوری و خشکی تبدیل شده است. لازم بذکر است مقاله این تحقیق به عنوان فصلی از کتاب “Salinity tolerance: From model or wild plants to adapted crops.” نیز منتشر گردید. روابط عمومی پژوهشکده کسب این موفقیت را به جناب آقای دکتر سیدحمیدرضا هاشمی و گروه همراه تبریک گفته و پیشرفت روز افزون و بیشتر ایشان را از خداوند متعال مسئلت مینماید.